Catalog of projects
Play Of Light
21.03.2022
Play Of Light

Istotą związaną z całym projektem, była przewodnia myśl, by dom stał się dla mieszkańców centrum ich własnego świata. Ta koncepcja widoczna jest w konstrukcji bryły, która swoją formą, zbliżoną do kształtu L, okala wewnętrzną własną strefę relaksu. W całym budynku z założenia niebagatelną rolę miało ogrywać światło i spójne połączenie domu z otoczeniem. Ta gra refleksów, promieni i cieni doskonale widoczna jest zarówno we wnętrzach jak i w zewnętrznej strukturze domu. Jednocześnie,  mające służy komfortowi mieszkańców rozliczne, umiejscowione na różnych poziomach, częściowo zabudowane tarasy, w znaczący sposób urozmaicają sylwetkę domu.

 

Po rozmowach dotyczących oczekiwań względem domu, inwestorowi od razu spodobała się ogólna koncepcja wizji. Natomiast jego największe oczekiwania dotyczyły szczegółów, jednak niezwykle istotnych, które ostatecznie zadecydowały o ostatecznym wizerunku. Przede wszystkim przyszłym mieszkańcom zależało na tym, by wejście i wjazd, który na działce umiejscowiony jest od strony południowej nie zakłócił strefy ogrodowej. Jednocześnie ta kwestia, czyli stosunkowo mała działka i wejście od południa, gdzie w zasadzie powinien królować niczym nie zakłócony teren rekreacyjny, były największym problemem i miały swoje odbicie w kształtowaniu otoczenia domu. Udało się go rozwiązać dzięki przemyślanej, łączącej odpowiednie funkcje „drodze do domu”. Rozpoczyna ją garaż, w którym też zaprojektowane zostały nieczęsto stosowane rozwiązania a mianowicie doświetlenie pomieszczenia za pomocą płaskich okien dachowych i doprojektowanie dużego zadaszeni, dzięki czemu dodatkowo można postawić dwa samochody. Następnie przechodzimy przez ciekawy portal, który oddzielając tę strefę wjazdową podkreśla też dostojność i rolę samego budynku mieszkalnego. Idąc dalej, wchodzimy na zadaszony taras. Cała ta część zmienia tradycyjne podejście do wypoczynku, gdyż umiejscowiona w niej druga kuchnia zewnętrza, tworzy wraz z partio miejsce rodem z południa Europy. W ogrodzie możemy zatem prowadzić spotkania rodzinne i ugaszczać potrawami, smakując życie w  dobranym towarzystwie. Tę strefę ogrodową kończy  wkomponowany zewnętrzny basem, który jest tak i=umiejscowiony, że cała konstrukcja i jasna elewacja odbijają się w nim, co potęguje wrażenie spójnej kompozycji wspomnianej gry światła.

 

Wnętrze domu tworzy szereg pomieszczeń, których rozplanowanie podyktowane było oczekiwaniami dotyczącymi funkcjonalności jednak nie zakłócającej estetyki,. Dlatego dom ma bardzo czytelny podział. Z jednej  strony mamy otwarty salon a z drugiej kuchnię połączoną z jadalnią z jadalnia, a wszystko to zamknięte wielkoformatowymi oknami i drzwiami tarasowymi przez które przechodzimy do ogrodu, a on z kolei jakby wchodzi do domu. Kontakt z natura i zjednoczenie z nią budynku było jednym z głównych celów. Architekt Leszek Kalandyk, jako twórca dużą uwagę przywiązuje też do praktycznych udoskonaleń pozwalających wygodnie żyć. Dlatego takie pomieszczenia jak spiżarnia, czy łazienka przy gabinecie koniecznie musiały znaleźć się w tym projekcie. Jeśli już jesteśmy przy kwestii pracy to Pan Kalandyk uważa, że gabinet zawsze powinien być umiejscowiony od strony północnej i tak jest też w tym wypadku.     Na parterze mamy  również kolejny zadaszony taras przy pokoju dziennym, w którym znalazło się miejsce na angielską ławkę  - miejsce do wytchnienia, podumania i zatrzymania się w zgiełku współczesnego świata. Z kolei piękne ażurowe schody są atrakcją wizualną i nawiązują doskonałą relację z światłem, które padając od strony zachodniej prowadzi swoista  grę światła.  Piętro to przestrzeń będąca duszą domu. Rozdział funkcji dla rodziców i dzieci był tez życzeniem inwestora. Zarówno jedni jak i drudzy mają rozbudowane pokoje połączone z osobnymi względem siebie łazienkami, garderobami i wyjściami na rozległe , częściowo zadaszone ale tez dodatkowo doświetlone oknami dachowymi, tarasy.

 

Cała koncepcja, nie tylko w tym projekcie, jest wyrazem podejścia architekta do idei promowania zielonego światła dla ekologii. Stąd zastosowanie energooszczędnych instalacji OZE ale tez pomieszczenie na bardzo rozbudowany serwer, który czuwa nad ich sprawnym działaniem.

Generalnie cała praca nad projektem była wyzwaniem ale też jego realizacja sprawiła nam dużo satysfakcji. Najbardziej jesteśmy zadowoleni z faktu, że wymagania inwestora co do materiałów znalazły odbicie z realnym tworzeniu domu. Inwestor duży nacisk kładł na trwałość materiałów, dlatego w projekcie zaproponowanie te najlepsze na rynku, m. in.: okna aluminiowe z trzyszybowym przeszkleniem , płyty i spieki ceramiczne trwałe na dziesiątki lat, szkło hartowane, balustrady z stali nierdzewnej a nawet żaluzje z drewna egzotycznego. I - w Polsce nie zawsze jest to oczywiste -  wszystko zostało przez inwestorów zrealizowane w najdrobniejszym szczególe. Od blachy, przez ściany aż nawet po fugi..